Valget af nyt tag kommer an på pris, holdbarhed og æstetik.

At få nyt tag er ikke så stor en mundfuld, som man skulle tro. Det er trods alt håndværkerne, der laver det meste arbejde. Det eneste, man selv skal sørge for, er at vælge den rigtige tagløsning.

Det kan tilgengæld være en stor opgave i sig selv! Alle huse er forskellige, og det varierer derfor meget, hvilken type nyt tag er bedst for det enkelte. Der er dog gængse og meget populære løsninger, som en stor procentdel vælger.

Den mest benyttede løsning folk benytter sig af, når de skal vælge nyt tag, er det klassiske tegltag, som ses på over en million huse i Danmark. Og selvom der har været en stor udvikling indenfor både materialer og byggeteknik, ligner dagens tage stadig dem, vi begyndte at lægge for længe siden. De holder bare endnu længere i dag, end de gjorde dengang – takket være bedre overfladebehandling – og har flere optioner med hensyn til specialløsninger.

Tegltage er dog stadig i den dyre ende, hvis man skal have lagt nyt tag. Der findes i dag mange billige løsninger, der faktisk holder ret godt efterhånden. De gamle problemer med asbest og eternittage, der ikke holder garantiperioden ud, er løst. Selv paptage er oppe på 25 års holdbarhed, og kræver en særlig uddannelse for taglæggerne for at kunne lægges efter de seneste reglementer.

nyt tag
Men hvordan vælger man så den rigtige tagløsning, når man skal have nyt tag?

Det drejer sig om at balancere de tre hovedemner: pris, holdbarhed og æstetik.

Prisen kommer meget an på købekraften. Det er muligt, at et nyt tag med tegl er meget dyrere end de billigste løsninger, men det holder til gengæld også meget længere. Et tegltag, der bliver lagt i dag, kan regnes med at holde mindst 70 år. Det kommer sågar også med en meget lang garantiperiode. Det er derfor mest et spørgsmål om man har råd til at – så at sige – betale forud for de næste par generationer. Til gengæld opnår huset gerne en væsentlig værdistigning, der tildels modsvarer det investerede beløb, så det er ikke lutter tilsætning af penge, hvis man vælger at få et nyt tag bestående af langtidsholdbare teglsten.

Pris og holdbarhed følges således generelt hånd i hånd. Men hvad med æstetikken af et nyt tag? Det er naturligvis en mere personlig sag. Nogle mennesker går meget op i, at huset skal tage sig godt ud. Andre er helt ligeglade med hvordan det ser ud, så længe taget holde vandet ude og varmen inde. Og det er her, at der kan være penge at spare, når man skal vælge nyt tag.

Er et paptag helt fint, er det muligvis den billigste løsning, set i forhold til pris- og holdbarhedskvotienten. Et nyt tag af pap, der bliver lagt i dag, kommer typisk med 25 års garanti. Alt efter størrelsen på huset, kan det give en væsentlig besparelse på kvadratmeterprisen i forhold til et tegltag. Det er selve materialerne, der er langt billigere end teglsten. Er tagoverfladen stor, og opstarts-udgiften til stillads allerede betalt, sparer man således mest muligt ved at vælge en løsning af tagpap.

Forhåbentlig har dette hjulpet dig lidt hen ad vejen, når du selv skal vælge hvilken løsning er bedst for dig og dit hus. Husk at tage dig god tid – at få nyt tag er som regel ikke noget man gør mere end én gang i livet, og man skal leve med resultatet i mange, mange år fremover.

Tag en tur rundt i nabolaget og kig godt efter. Notér dig hvilke tage, du synes ser godt ud, og hvilke der er knap så flatterende. Ofte vil du instinktivt vide med dig selv, hvad du helst selv vil have af nyt tag. Når du først har fundet frem til dét, er det kun et spørgsmål om at finde den rette håndværker til den rette pris. Når arbejdet er igangsat, er det blot at læne sig tilbage (og døje med lidt larm i en periode), indtil dit nye tag er klart!

Skriv et svar