Bordfodbold kan da være en sej olympisk disciplin?

Jeg ser absolut ingen årsag til, at bordfodbold ikke kan være en olympisk disciplin. Det kræver både strategi, lynhurtige reflekser og fysisk udholdenhed. Jeg har siden de gamle dage fra SFO’en spillet meget bordfodbold, og er med årene blevet rimeligt god til sporten. Jeg var endda ubestridt mester i bordfodbold samtlige 4 år jeg boede på kollegie.

Det er nu gået op for mig, at bordfodbold da absolut bør være en olympisk disciplin. Men for at det kan lade sig gøre, er der en række kriterier som i min verden bør blive opfyldt.

For det første, er det nødvendigt at standardisere udstyret. Hvilken type bord og bold skal der spilles med. Lige nu er det danske miljø meget opdelt imellem franske og italienske borde, hvor der er borde af typen ”tornado” som er meget udbredt som turneringsborde i USA. De forskellige borde lægger op til meget forskellige spillestile, og for at bordfodbold som olympisk disciplin kan vinde indpas, bør der på national og regionalplan opsættes standarder for typen af borde. Det gør det også lettere for tilskuere at forstå de forskellige taktikker som de forskellige borde faciliteter.

For det andet kræver det, at den offentlige forståelse af bordfodbold bliver ændret. For mange er bordfodbold synonym med barer og drengerøvsdruk. Ja sporten er absolut et godt tidsfordriv på en bytur, og det passer godt til at inkludere spillere af alle niveauer. Spillet er ganske intuitivt af natur, der er en bold, som skal i mål i den ene ende af banen. Den eneste måde at få bolden i mål, er ved at dreje håndtagene den rigtige vej. Det smukke ved bordfodbold, er at spillet gemmer på en hel uset dybde. Teknik, strategier, spilmetoder og trickshots åbner op for et helt nyt univers, som hurtigt åbner sig for spilleren. Et øget fokus på dette element, vil klart hjælpe sporten den rigtige vej. En forudsætning er at folks forståelse af et bordfodboldbord som noget andet end et skævt og larmende underholdningsting i en bar bliver ændret. Et godt bordfodboldbord er et mesterværk i præcisionsarbejde, og bør blive behandlet derefter.

Sidst, men ikke mindst en bedre terminologi. For at bordfodbold som sport skal blive populært, skal det være TV venligt at transmittere og kommenterer. Formatet er utroligt let at TV transmittere, da det er statisk og meget intuitivt, men at kommentere på sporten, kræver en fastlagt terminologi. Der er allerede i mange kredse begyndt at udvikle sig en gængs terminologi for forskellige aspekter af sporten, men den bør blive mere konkret og fasttømret blandt spillerne. Det vil hjælpe på publikumsforståelsen af sporten. Hvis det er muligt, vil det endda være optimalt, hvis begreber fra bordfodboldens verden bredte sig ind i det normale danske sprogbrug. Eksempelvis ”han lavede da vist lige en havelåge der”, som i at han begik en dum fejl.

Nok om mine holdninger til det. Overvej det næste gang du kigger på et bordfodboldbord. Jeg kan også anbefale at se nogle turneringer på youtube. Der er en masse dygtige spillere som lægger rigtigt gode videoer op.

Hvis du har interesse i sporten og gerne vil øve dig derhjemme, kan du købe gode bordfodboldborde på dartshop.dk  

Skriv et svar